Το πρόγραμμά μας

Φροντίδα για όλους

#dramarestart

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ένας Δήμος που φροντίζει για όλους

Η άσκηση κοινωνικής πολιτικής, μέριμνας και αλληλεγγύης προς όφελος του συνόλου των δημοτών αποτελεί βασικό μέλημά μας.

Με προτεραιότητα τον άνθρωπο, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και αναπτύσσουμε δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της απασχόλησης, στην κοινωνική στήριξη ευπαθών ομάδων και στην κάλυψη των αναγκών του συνόλου των δημοτών

Διεκδικώντας χρηματοδοτήσεις και κονδύλια από κρατικούς και κοινοτικούς πόρους, σκοπεύουμε στην:

 • Αναβάθμιση των κοινωνικών υποδομών του Δήμου.
 • Διεύρυνση του αντικειμένου των κοινωνικών υπηρεσιών και ένταξη νέων δομών.
 • Σύγχρονη λειτουργία Κέντρου Κοινότητας (κινητή μονάδα) και του ΚΕΠ Υγείας, για τη διαχείριση προγραμμάτων αγωγής και προαγωγής της υγείας, οργανώνοντας προληπτικές εξετάσεις που αφορούν στην υγεία των δημοτών.
 • Λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης της Οικογένειας μέσω του οποίου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα πληροφόρησης για όλες τις δέσμες ενεργειών του Δήμου μας προς τη οικογένεια, με γνώμονα την έγκυρη ενημέρωση τους και την σωστή δικτύωση με όλες τις δημοτικές υπηρεσίες – πρώτα της κοινωνικής πολιτικής και ακολούθως με κάθε άλλη παροχή του Δήμου.
 • Υλοποίηση προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με παιδαγωγικές δραστηριότητες, δημιουργικά παιχνίδια, γυμναστική, χορό, θεατρικά δρώμενα και ζωγραφική κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών των σχολείων, προσφέροντας ανάσα στους εργαζόμενους γονείς, στις πολύτεκνες και στις μονογονεϊκές οικογένειες.
 • Υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων που στοχεύουν στη στήριξη και στην εκπαίδευση των νέων.
 • Οργάνωση ημερίδων επαγγελματικού προσανατολισμού.
 • Κατασκευή και δημιουργία περισσότερων Βρεφονηπιακών Σταθμών και ταυτόχρονη λειτουργία νέων βρεφικών τµηµάτων στους υφιστάμενους σταθµούς.

Αδύναμες Κοινωνικές Ομάδες

ΑμεΑ

Γυναίκα

Τρίτη Ηλικία

Ρομά

Εθελοντισμός

Αδύναμες Κοινωνικές Ομάδες

 • Διανομή από το Κοινωνικό Παντοπωλείο δωρεάν τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, με συχνότητα μια φορά κάθε δύο μήνες, σε οικογένειες που πλήττονται από την οικονομική και κοινωνική κρίση. Η προμήθεια αυτών των ειδών θα καλύπτονται κυρίως από τον προϋπολογισμό του Δήμου καθώς και από δωρεές – προσφορές κατοίκων και φορέων. Ένταξη του Δήμου στο νέο ΤΕΒΑ.
 • Λειτουργία Κοινωνικής Ιματιοθήκης με ενεργό συμμετοχή των εθελοντών, μέσω της οποίας ρούχα καινούργια ή ελαφρώς μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση διατίθενται σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.
 • Ομάδα Εθελοντών νέων Δικηγόρων θα παρέχει νομική συμβουλευτική καθώς και ομάδα Εθελοντών νέων Λογιστών θα παρέχει υπηρεσίες φοροτεχνικού ενδιαφέροντος δωρεάν σε ανέργους, ανασφάλιστους, ενταγμένους στις κοινωνικές δομές του Δήμου.
 • Υλοποίηση σε συνεργασία με την Ι.Μητρόπολη Δράμας το πρόγραμμα Κοινωνικά Συσσίτια με στόχο την κάλυψη πρωτογενών αναγκών διαβίωσης ενός μέρους των συμπολιτών μας οι οποίοι βρίσκονται στα όρια της ανέχειας, είναι ασθενείς ή μοναχικά άτομα.
 • Παροχή φαρμάκων και λοιπού υγειονομικού υλικού από το Κοινωνικό Φαρμακείο στους οικονομικά αδύναμους-ανασφάλιστους των συμπολιτών μας. Τα παρεχόμενα φαρμακευτικά είδη ανταποκρίνονται στους γενικά αποδεκτούς κανόνες υγιεινής και περίθαλψης.
 • Δημιουργία ξενώνων φιλοξενίας αστέγων. Ένα άγνωστο μέχρι τώρα πρόβλημα αυτό των άστεγων συμπολιτών μας γίνεται ολοένα και πιο αισθητό. Δεν είναι λίγες οι φορές που συναντάμε ανθρώπους να διανυκτερεύουν στο δρόμο ή στα πάρκα.
 • Λειτουργία κοινωνικών λουτρών για συμπολίτες μας που δεν διαθέτουν υποδομές στο σπίτι για να εξυπηρετούνται είτε λόγω αστεγίας είτε επειδή δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα η λόγω οικονομικής αδυναμίας. Ταυτόχρονη χρήση και των κοινωνικών πλυντηρίων για όσους συμπολίτες μας δεν διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα στο σπίτι τους.
 • Στήριξη και ευημερία των παιδιών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, με τη διασφάλιση δωρεάν και ίσης πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες που έχουν ανάγκη.
 • Ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ευαισθητοποίηση γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών και παροχή σχολικού δεκατιανού γεύματος και κάλυψη φροντιστηριακών αναγκών για οικονομικά ευάλωτες οικογένειες.
 • Κατάργηση πλήρως των δημοτικών τελών για τους συμπολίτες μας άνεργους και με αναπηρίες, άνω του 67%.
 •  Μείωση στα τροφεία στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου.

Παρέχοντας στα παιδιά που έχουν ανάγκη δωρεάν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες όπως η παιδική φροντίδα, τα σχολικά γεύματα και η υγειονομική περίθαλψη, μπορούμε να τους προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον.

 

ΑμεΑ

 • Απόλυτη κοινωνική ενσωμάτωση και εξασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης για τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ). διαμορφώνουμε στην πόλη τις απαραίτητες υποδομές για ΑμεΑ, με δίκτυα πεζοδρομίων, με ράμπες παντού και εξασφαλίζουμε προσβασιμότητα σε όλα τα δημόσια κτίρια.
 • Διασφάλιση της προσβασιμότητας σε όλες τις κατηγορίες ατόμων με αναπηρία – με σωματική αναπηρία (π.χ. κινητική), αισθητηριακή αναπηρία (π.χ. κώφωση/τύφλωση) κ.λπ. – στο φυσικό και ηλεκτρονικό περιβάλλον, στους εξωτερικούς χώρους, χώρων πρασίνου, αλσών, παρκών κ.λπ. και πρόσβαση στις κτιριακές υποδομές.
 • Ενίσχυση της χρήσης νέων τεχνολογιών στην υποστήριξη των αναπήρων. ∆ηµιουργία Ηλεκτρονικού Χάρτη/Πλατφόρμας Προσβασιμότητας για ΑμεΑ για το σύνολο του δήμου μας (δημόσια κτίρια, ιδιωτικά ιατρεία, εργαστήρια κλπ).
 • Λειτουργία γραφείου στον δήμο για την υλοποίηση προγραμμάτων που στοχεύουν αποκλειστικά στη βελτίωση της ζωής και της υγείας των αναπήρων.
 • Ανάπτυξη και ενδυνάμωση της αυτόνομης διαβίωσης των αναπήρων ατόμων μέσα από την προσαρμογή των υπηρεσιών του δήμου στα λειτουργικά γνωρίσματα των και με την παροχή ισότιμων ευκαιριών.
 • Δράσεις και προγράμματα στα σχολεία του δήμου μας ώστε μέσα από τη σύμπραξη, τη συνεργασία και τη συλλογική δημιουργία, οι μελλοντικοί ενήλικες, να γνωρίσουν και να συναισθανθούν τις ανάγκες, τα συναισθήματα, τα δικαιώματα αλλά και τις δυσκολίες που βιώνουν καθημερινά συνάνθρωποι μας που έχουν κάποια μορφή αναπηρίας, και να υιοθετήσουν μια υγιή νοοτροπία και κουλτούρα, απελευθερωμένη από στερεότυπα και διακρίσεις.
 • Ενίσχυση, ενδυνάμωση και έλεγχος των συνθηκών της εργασίας των αναπήρων με στόχο την οικονομική αυτονόμηση και τη βελτίωση της αυτοεικόνας.
 • Προσβασιμότητα και ασφαλή χρήση των παιδικών χαρών από παιδιά με ειδικές ανάγκες για να παίζουν, να ανακαλύπτουν και να κοινωνικοποιούνται ελεύθερα, χωρίς διακρίσεις!
 • Μελέτη και ανακατασκευή υφιστάμενου δημοτικού κτιρίου για την παροχή δωρεάν δημόσιας ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στους αναπήρους όλων των ηλικιών και για όλα τα στάδια και τις εκπαιδευτικές βαθμίδες (Παιδικός Σταθµός, Νηπιαγωγείο, ∆ηµοτικό, Γυµνάσιο).
 • Συνεργασία με τα αθλητικά σωματεία της πόλης και υλοποίηση προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού για τους συμπολίτες μας με αναπηρία.
  Μέριμνα για την ακώλυτη χρήση των εγκαταστάσεων και της πισίνας του υπό κατασκευή κολυμβητηρίου.
 • Αγορά οχήματος βαν 9 θέσεων για τις ανάγκες μετακίνησης των ΑμεΑ του Δήμου μας.

Γυναίκα

 • Δημιουργία και λειτουργία Συμβουλευτικού Κέντρου Πρόληψης και Καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών, γυναικών που έχουν υποστεί σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, ψυχολογική, συναισθηματική ή και λεκτική βία, καθώς και πολλαπλές διακρίσεις, και συγκεκριμένα: ενδοοικογενειακή-συντροφική βία, βιασμό ή απόπειρα βιασμού, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο κ.λπ. Θα παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής ψυχοκοινωνικής στήριξης, νομικής πληροφόρησης και φιλοξενίας από εξειδικευμένο προσωπικό.
 • Στις δράσεις μας για την καταπολέμηση των περιστατικών βίας θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και προγράμματα απασχόλησης για τη στήριξη άνεργων γυναικών θυμάτων βίας. Επίσης συνεργασία και οικονομική υποστήριξη συλλόγων του δήμου μας.
  Στόχος μας ο τερματισμός της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας με την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας και τη στήριξη και προστασία των θυμάτων.
 • Προγράμματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου μαστού και του τραχήλου της μήτρας, που είναι οι πιο διαδεδομένες μορφές καρκίνου στις γυναίκες.
  Θεωρούμε ιδιαίτερα κρίσιμο οι γυναίκες του δήμου μας να ενημερωθούν για τα προγράμματα πρόληψης ώστε να πραγματοποιούν τις δωρεάν εξετάσεις που θα προβλέπονται. Θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική καμπάνια απο επαγγελματίες υγείας, ώστε να τις διευκολύνουν και να τις ενθαρρύνουν να βάλουν προτεραιότητα την υγεία τους και να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, γρήγορα και δωρεάν.
 • Δημιουργία ομάδας ψυχολογικής στήριξης και συμβουλευτική σε γυναίκες για θέματα μητρότητας (Γυναίκες σε φάση εξωσωματικής, γυναίκες με παιδιά ΑμεΑ, μητέρες παιδιών με εξαρτήσεις κτλ).
 • Προγράμματα άθλησης και φυσικής δραστηριότητας για γυναίκες.
  Στόχος του προγράμματος είναι η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου της δραμινής γυναίκας, εργαζόμενης και μη, με στόχο την καταπολέμηση του άγχους και την επίτευξη της βελτίωσης της φυσικής της κατάστασης και τη διατήρηση της σωματικής της διάπλασης. Αποβλέπουμε στην αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης και την αύξηση της ενασχόλησης των γυναικών με τα σπορ και τη φυσική δραστηριότητα και ειδικότερα για συγκεκριμένες ομάδες γυναικών που θεωρούμε ότι έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη την άσκηση, όπως είναι γυναίκες με παχυσαρκία, κατάθλιψη, χρόνια νοσήματα, ειδικές ανάγκες, γυναίκες στην εγκυμοσύνη, τη λοχεία ή την εμμηνόπαυση.
 • Συμβουλευτική ενημέρωση και διευκόλυνση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων από γυναίκες (Επιχειρηµατικότητα Γυναικών), σε όλους σχεδόν τους τοµείς οικονοµικής δραστηριότητας. Η στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στοχεύει στην τόνωση της απασχόλησης μέσω της δημιουργίας πρόσθετων δυνατοτήτων πρόσβασης στην αγορά εργασίας των απειλούμενων από την ανεργία γυναικών και στη προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
  Η γυναικεία επιχειρηματικότητα όχι μόνο δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να αποκτήσουν οικονομική ανεξαρτησία και αυτάρκεια, αλλά συμβάλλει επίσης σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην κοινωνική αλλαγή, προωθώντας την ισότητα των φύλων και καταρρίπτοντας τα εμπόδια στον επιχειρηματικό κόσμο.
Ξέρουμε ότι υπάρχουν θέματα που απασχολούν μόνο τις γυναίκες.
Είμαστε δίπλα σε όλες τις γυναίκες του δήμου μας με σεβασμό, συνέπεια και πράξεις.

Τρίτη Ηλικία

 • Βελτίωση των δομών στήριξης της τρίτης ηλικίας, ενισχύουμε το προσωπικό των Κ.Α.Π.Η. με κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, διαιτολόγους, ώστε να καλύπτουμε πλήρως τις ανάγκες των δημοτών μας. Εντάσσουμε στα Κ.Α.Π.Η. νέες σύγχρονες δραστηριότητες και τον «γενεαλογικό διάλογο», δράση η οποία θα φέρει ηλικιωμένους και νεότερους πιο κοντά.
 • Αναβάθµιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και των εγκαταστάσεων του ΚΗΦΗ Δράμας με την εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Αγορά λεωφορείου για Αμεα για τη μεταφορά ειδικά των ηλικιωμένων που δεν διαμένουν στην πόλη. Λειτουργία τμήματος ηλικιωμένων που πάσχουν από άνοια ή παρουσιάζουν αρχικά συμπτώματα. Συμβουλευτική καθοδήγηση για θέματα που ανακύπτουν στη καθημερινότητα των ατόμων με άνοια, απαντήσεις σε πρακτικά ερωτήματα του υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος καθώς και επίλυση ιατρικών αποριών.
 • Στήριξη και επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως και σε άτομα με κινητικές δυσκολίες και ειδικά προβλήματα, με προτεραιότητα αυτούς που ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας και που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
 • Σύσταση υπηρεσίας κατ οίκον εξυπηρέτησης για ηλικιωμένους δημότες για τις συναλλαγές τους με τον δήμο (π.χ. έκδοση πιστοποιητικών, βεβαίωση γνησίου κτλ).

Ρομά

 • Υλοποίηση προγραμμάτων για ενδυνάμωση νέων και γυναικών Ρομά, συμμετοχή παιδιών Ρομά σε παιδικές κατασκηνώσεις και σε μικρής κλίμακας τοπικές παρεμβάσεις.
 • Μέριμνα για τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης της κοινωνικής ομάδας των Ρομά του δήμου μας, για την ανάπτυξη, αντικατάσταση ή/και επέκταση δικτύων υποδομής για τη βελτίωση συνθηκών διαβίωσης των.
 • Συμβουλευτική υποστήριξη για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, της σχολικής διαρροής και για θέματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας.

Εθελοντισμός

 • Ο εθελοντισμός γίνεται η κινητήριος δύναμη της τοπικής μας κοινωνίας.
 • Ο Εθελοντισμός συνενώνει με δεσμούς την κοινωνία και αποτελεί πράξη προσφοράς από την οποία ωφελούνται όλοι.
 • Στόχος μας είναι να προσφέρουμε μια στέγη για τον Εθελοντισμό στην πόλη μας, να συνενώσουμε και να υποστηρίξουμε ανθρώπους και ομάδες, που ήδη εργάζονται εθελοντικά σε διάφορους τομείς, αλλά και να ενθαρρύνουμε ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν, αλλά δεν εντάσσονται σε κάποια εθελοντική ομάδα.
 • Διοργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας για την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας δύο φορές το χρόνο.
 • Δημιουργία ομάδων Πυροπροστασίας, Κοινωνικής αλληλεγγύης, Πολιτιστικών δράσεων κλπ.

Θέλουμε να καταστήσουμε τον εθελοντισμό κινητήριο δύναμη της τοπικής μας κοινωνίας.

Σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα

#dramarestart

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ