Το πρόγραμμά μας

Αγαπάμε την πόλη μας

#dramarestart

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αγαπάμε την πόλη μας – Ζωντανεύουμε τις γειτονιές της

Ο πολιτισμός της καθημερινότητας δεν είναι άλλος από τη βελτίωση της καθημερινής διαβίωσης των κατοίκων σε επίπεδο γειτονιάς.

Οι παρεμβάσεις μας σε κάθε γειτονιά, μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας, περιλαμβάνουν την αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού, την δημιουργία νέων υποδομών ή την συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων, τον καθαρισμό, την ανανέωση και ενίσχυση του πρασίνου, την ενίσχυση του φωτισμού, τη συντήρηση και τη βιώσιμη διαχείριση δημόσιων χώρων σε όλη την πόλη.

Δεν γίνεται να πρέπει να περπατήσεις χιλιόμετρα για να βρεις ανάσα πρασίνου, να βρεις παιδική χαρά ή χώρο να σταθμεύσεις το αυτοκίνητό σου, μέσα στον πυκνά πλέον δομημένο ιστό της πόλης μας.

Δημιουργούμε πάρκα τσέπης.
Κάνουμε την πόλη μας πιο βιώσιμη.

Χώροι δηλαδή μικροί σε έκταση μέσα στον αστικό ιστό, δίπλα από πολυκατοικίες, που μέσω αναπλάσεων δύνανται να μεταμορφωθούν σε ζωντανά σημεία συνάντησης για τους κατοίκους, χώροι αναψυχής για τους μικρούς συνδημότες μας, αλλά και κυψέλες πρασίνου που μετριάζουν το μπετόν.
Στόχος μας είναι να αξιοποιηθούν όλα τα οικόπεδα που είναι ιδιοκτησίες του δήμου, αλλά και οικόπεδα, με ή χωρίς κτίσματα, ιδιωτών, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για την άμεση αξιοποίησή των ή δεν είναι αυτή πολεοδομικά δυνατή. Οικόπεδα που μένουν ανεκμετάλλευτα για χρόνια, έχοντας εξελιχθεί σε σκουπιδότοπους, θα μετατραπούν σε λειτουργικά και όμορφα πάρκα τσέπης. Πάρκα κατασκευασμένα από υλικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, με δένδρα και φυτά, ενεργειακά αυτόνομα, καθώς θα εξασφαλίζουν φως από ηλιακή ενέργεια που θα συλλέγουν.
Εκτός από τη σημαντική περιβαλλοντική αξία και την αισθητική αναβάθμιση των γειτονιών, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κοινωνικού πυρήνα, με αποτέλεσμα, την τόνωση της ταυτότητας της γειτονιάς και την ενδυνάμωση της συνοχής της. Σχεδιάζουμε και θα υλοποιήσουμε στα πάρκα τσέπης περιβαλλοντικές βιωµατικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες µε στόχο την «υιοθέτηση» των χώρων πρασίνου από τους κατοίκους της κάθε γειτονιάς.

Ήδη τοποθετήσαμε τις πρώτες πέντε πινέζες των λεγόμενων «pocket parks» και συνεχίζουμε.

Δημιουργούμε πάρκινγκ τσέπης.
Κάνουμε την πόλη μας πιο ευέλικτη.

Ο αριθμός των αυτοκινήτων σήμερα στην πόλη μας είναι πολύ μεγάλος και καθιστά ζήτημα καθημερινό, κυρίαρχο και πιεστικό την εξεύρεση θέσης στάθμευσης των αυτοκινήτων σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους.
Τα πάρκινγκ τσέπης αποτελούν μοναδικές ευκαιρίες αξιοποίησης ανεκμετάλλευτων και εγκαταλελειμμένων χώρων της πόλης μας δίνοντας λύση στο συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα στάθμευσης. Οι πολίτες που θα διαθέτουν τα οικόπεδα τους στον Δήμο για αυτόν τον σκοπό, θα μπορούν να τα πάρουν πίσω όποτε αυτοί το επιθυμούν, ενώ θα έχουν και ορισμένα ωφελήματα κατά τη διάρκεια παραχώρησής των (απαλλάσσονται από τον κτηματικό φόρο, δημοτικά τέλη, κλπ.).

Με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας στο αστικό κέντρο της πόλης μας προχωράμε στη δημιουργία νέων μικρών χώρων στάθμευσης σε απόσταση λίγων λεπτών από το κέντρο.

Πλην των αναβαθμίσεων που θα πραγματοποιηθούν σε υφιστάμενους χώρους στάθμευσης (ασφαλτοστρώσεις με οριζόντια σήμανση θέσεων, ελεγχόμενη είσοδος/έξοδος) άμεσα θα λειτουργήσουν και μικροί χώροι στάθμευσης οι οποίοι θα διευκολύνουν την καθημερινότητα εργαζομένων, επισκεπτών αλλά και των κατοίκων της πόλης μας.

Οι μικροί χώροι στάθμευσης θα έχουν ελάχιστη έκταση 250τ.μ. έκαστος και δυναμικότητας 8 θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων και πάνω. Τα δάπεδα εξωτερικού χώρου θα είναι υδατοπερατά με διακοσμητικό βότσαλο ή με χαλίκι/γαρμπίλι. Η υδατοπερατότητα θα μειώνει την επιφανειακή απορροή και θα αυξάνει τη διήθηση του νερού στο υπέδαφος συμβάλλοντας έτσι στην ορθολογική διαχείριση των ομβρίων υδάτων και στην αποφυγή έντονων πλημμυρικών φαινομένων στους χώρους στάθμευσης.

Θα τοποθετηθούν αυτόνομα φωτιστικά σώματα, τα οποία θα λειτουργούν με φωτοβολταϊκά πάνελ, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχος της κατά τη διάρκεια των εσπερινών και νυκτερινών ωρών φυλάξεως και διακινήσεως των σταθμευόντων αυτοκινήτων.

Μελετάται η περίπτωση αγοράς ή μίσθωσης οικοπέδων στο κέντρο της Δράμας για τη δημιουργία υπαίθριων δημοτικών χώρων στάθμευσης, η οποία ενέργεια θα αποφόρτιζε την επιβαρυμένη κυκλοφοριακή κατάσταση, με τις σταθμεύσεις αυτοκινήτων πάνω σε ράμπες αναπήρων και πεζοδρόμια και τα διπλοπαρκαρίσματα έξω από τις τράπεζες, τα καταστήματα, τα δικαστήρια και τις καφετέριες. Η ανάγκη εξεύρεσης νέων χώρων στάθμευσης αυξάνεται αφενός γιατί πλέον δεν επαρκούν οι υπάρχουσες θέσεις, αφετέρου γιατί στα σχέδια της παράταξής μας είναι νέες αστικές αναπλάσεις στο κέντρο της πόλης μας με διεύρυνση πεζοδρομίων, και απόδοση περισσότερου δημόσιου χώρου στους πεζούς, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι υπάρχουσες θέσεις στάθμευσης.

Σημειώνεται ότι στους σχεδιασμούς για την δημιουργία χώρων στάθμευσης στην περιοχή του κέντρου της πόλης μας περιλαμβάνεται και ο μεγάλος χώρος στάθμευσης ακάλυπτου οικοπέδου εμβαδού 1.636 τ.μ. ιδιοκτησίας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος μετά την οργάνωσή του σε σύγχρονο και λειτουργικό χώρο στάθμευσης, θα εξυπηρετεί πολύ μεγαλύτερο αριθμό αυτοκινήτων, προβλέποντας ειδικό χώρο για στάθμευση οχημάτων ΑμεΑ και χώρους στάθμευσης δικύκλων.

Ήδη τοποθετήσαμε τις πρώτες πινέζες των λεγόμενων «pocket parking» και συνεχίζουμε.

Επενδύουμε σε νέες τεχνολογίες.
Κάνουμε την πόλη μας πιο ασφαλή.

Με στόχο την ασφαλή διέλευση των πεζών και την αποφυγή ατυχημάτων προχωράμε στην κατασκευή «έξυπνων» διαβάσεων, Smartpass, οι οποίες θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη και ασφαλή διέλευση των πεζών.
Η έξυπνη και ενεργειακά αυτόνομη διάβαση πεζών προειδοποιεί τον οδηγό ότι ένα άτομο διασχίζει το δρόμο διαθέτοντας ένα συγχρονισμένο σύστημα φωτισμού που αναβοσβήνει: ενεργοί ανακλαστήρες οδοστρώματος (Μάτια γάτας) που ενεργοποιούνται αυτόματα όταν ανιχνεύεται πεζός.
Ακόμη στις δύο άκρες του δρόμου, επί του πεζοδρομίου, θα εγκατασταθούν συσκευές φωτεινής σηματοδότησης,που ουσιαστικά θα είναι ενεργειακά αυτόνομες, μιας και για την τροφοδοσία τους φροντίζουν φωτοβολταϊκές μονάδες, τοποθετημένες πάνω από τη συσκευή φωτεινής σηματοδότησης.
Το συγκεκριμένο σύστημα κρίνεται ότι διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της οδικής ασφαλείας, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που στην εν λόγω διάβαση δεν υπάρχει φανάρι. Αποτέλεσμα της ενεργοποίησης της συσκευής θα είναι ο φωτισμός της πεζοδιάβασης από τις συσκευές σήμανσης τύπου LED, οι οποίες θα είναι ενσωματωμένες τόσο στην άσφαλτο, όσο και στο πεζοδρόμιο, αλλά και η ταυτόχρονη ενεργοποίηση των κατακόρυφων πινακίδων σηματοδότησης LED, επιτυγχάνοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα φωτεινής σήμανσής της. Σκοπός του συστήματος είναι οι οδηγοί να αντιλαμβάνονται καλύτερα και από μεγαλύτερη απόσταση την ύπαρξη πεζών στις διαβάσεις.

Διαβάσεις έξυπνου τύπου θα τοποθετηθούν άμεσα στους εμπορικούς δρόμους, όπως είναι μεταξύ άλλων οι οδοί Εθνικής Αμύνης, Γ. Παπανδρέου, Λαμπριανίδη και Μ. Αλεξάνδρου, αλλά και γύρω από σχολεία, στον πολυσύχναστο χώρο της ανάπλασης της οδού Χελμού και του Πάρκου Κομνηνών.

Ήδη τοποθετήσαμε τις πρώτες δέκα πινέζες των λεγόμενων «Smartpass» και συνεχίζουμε.

Ενεργοποιούμε τον αυτοκινούμενο οδοκαθαριστή της γειτονιάς.
Κάνουμε την πόλη μας πιο καθαρή.

Η καθαριότητα της πόλης αποτελεί βασική προτεραιότητα του προγράμματός μας και βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής στην πόλη.
Προχωράμε σε ανανέωση του στόλου της καθαριότητας εμπλουτίζοντας την υπηρεσία καθαριότητας με νέα σύγχρονα μηχανήματα.
Η ηλεκτρική αυτοκινούμενη σκούπα πεζού χειριστή αναβαθμίζει τις συνθήκες εργασίας των οδοκαθαριστών και ο καθαρισμός των δημόσιων χώρων γίνεται ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά. Ένα εργαλείο με ιδιαίτερα απλή χρήση, που αποδίδει καλύτερο αποτέλεσμα σε συντομότερο χρόνο και με λιγότερη σωματική καταπόνηση για τους χειριστές – εργαζόμενους στην καθαριότητα. Ενισχύεται σε πολύ μεγάλο βαθμό ο οδοκαθαρισμός σε όλες τις γειτονιές της πόλης μας. Θα πραγματοποιούμε εβδομαδιαίες παρεμβάσεις καθαριότητας και φροντίδας σε κάθε γειτονιά και δημόσιο χώρο της πόλης μας.

“Δεν θα αλλάξει μόνο ο τρόπος που καθαρίζουμε την πόλη μας. Είναι πρωτίστως η αλλαγή του τρόπου που θα λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες του δήμου μας.”

Ήδη εξασφαλίσαμε τους πρώτους δύο αυτοκινούμενους οδοκαθαριστές και συνεχίζουμε.

Δημιουργία μικρών γηπέδων σε γειτονιές, προκειμένου να δοθεί ένα άμεσο κίνητρο σε παιδιά και εφήβους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.

Ολοκληρώνουμε την ανάπλαση της κάθε γειτονιάς με:

  • Ήπιες επεμβάσεις για τον καλλωπισμό των κοινόχρηστων χώρων
  • ασφαλτόστρωση
  • αισθητική αναβάθμιση των πεζοδρομίων
  • βελτίωση ηλεκτροφωτισμού και υπογειοποίηση μέρους του δικτύου
  • φύτευση δένδρων
  • τοποθέτηση νέων κάδων απορριμμάτων σε επανασχεδιασμένους στεγασμένους χώρους
  • διαμόρφωση των παιδικών χαρών, χώρων αναψυχής και αθλητισμού

Σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα

#dramarestart

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ