Το πρόγραμμά μας

Αδέσποτοι συνδημότες

#dramarestart

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο

  • Γνωρίζοντας ότι η διαχείριση των αδέσποτων ζώων είναι ένα σημαντικό πρόβλημα της καθημερινότητας που αφορά όλους τους συμπολίτες του Δήμου μας.
  • Θεωρώντας τον Δήμο βασικό πυλώνα υλοποίησης του Νόμου περί προστασίας των ζώων
  • Αποβλέποντας να καταστήσουμε τον Δήμο Δράμας υπόδειγμα στην διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς
  • Ευελπιστώντας στην συνεργασία με τους φιλόζωους συμπολίτες μας, οργανωμένους και μη,

προχωράμε άμεσα στην:

– Δημιουργία σύγχρονου καταφυγίου ζώων με ατομικούς χώρους στέγασης των φίλων μας, με πλήρως εξοπλισμένο κτηνιατρείο, όπου μετά την ασφαλή και υπεύθυνη περισυλλογή τους από τα διάφορα σημεία του Δήμου και των διαμερισμάτων και την ασφαλή μεταφορά τους στο καταφύγιο θα τους παρέχεται ολοκληρωμένη κτηνιατρική εξέταση και θα ακολουθείται η διαδικασία εμβολιασμού, αποπαρασιτισμού, στείρωσης και σήμανσης.
Τήρηση και αυστηρή παρακολούθηση μητρώου των αδέσποτων ζώων μετά από τον σχετικό κλινικό έλεγχο υγείας των.

Οι αδέσποτοι συνδημότες μας θα παραμένουν στο καταφύγιο  σε ασφαλές περιβάλλον, το οποίο θα λειτουργεί με βάση τους κανόνες ευζωίας των ζώων  μέχρι να βρεθεί η οικογένεια που θα τα υιοθετήσει.
Παράλληλος στόχος μας είναι το καταφύγιο μας να εξελιχθεί σε ένα εκπαιδευτικό κέντρο εκμάθησης του σεβασμού που οφείλουμε στα ζώα, αλλά και σε σημείο αναφοράς και συνάντησης του φιλοζωικού κόσμου.
Πρόκειται για ένα έργο καθοριστικής σημασίας τόσο για τη διαχείριση του πλήθους των αδέσποτων ζώων και τη σταδιακή εξάλειψή τους όσο και για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ασφάλειας των συνδημοτών μας. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ξέρουμε σε πραγματικό χρόνο τον αριθμό των δεσποζόμενων και των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τον αριθμό των ζώων προς υιοθεσία και το ιστορικό υγείας κάθε ζώου.

– Συνεργασία με τους κτηνιάτρους της πόλης μας, οι οποίοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα αναλαμβάνουν το πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, πραγματοποιώντας καταγραφή, ταυτοποίηση, τοποθέτηση περιλαίμιου, τοποθέτηση microchip, εμβολιασμούς, κτηνιατρικές εξετάσεις, στειρώσεις, θεραπευτικές ενέργειες και ενέργειες αποθεραπείας των αδέσποτων ζώων.

– Αναδιοργάνωση των τμημάτων του Δήμου που διαχειρίζονται το θέμα των αδέσποτων και συγκρότηση Επιτροπής Παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων,  στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, η συμμετοχή τους στην πλατφόρμα υιοθεσιών και η δημιουργία πλαισίου κινήτρων για τη φιλοζωία.

– Λειτουργία ηλεκτρονικής προβολής των αγγελιών υιοθεσίας αδέσποτων ζώων του Δήμου, που προωθούνται σε υιοθεσία. Κάθε ζώο προς υιοθεσία που φιλοξενείται στο καταφύγιο θα καταχωρείται σε αυτή με το όνομά του, τη φωτογραφία του, την αναλυτική περιγραφή του, τον αριθμό ταυτοποίησης (microchip), την ηλικία του, το φύλο του, τα στοιχεία του υπευθύνου του δήμου που μεριμνά για την υιοθεσία του, καθώς και θα καταγράφονται και τα ιατρικά και κλινικά δεδομένα. Επιπρόσθετα, θα καταχωρούνται επιπλέον στοιχεία και πληροφορίες για το εν λόγω ζώο στην πανελλήνια πλατφόρμα υιοθεσίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς και στις ιστοσελίδες ή δημόσιες σελίδες, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι σύνδεσμοι των οποίων θα αναρτώνται επίσημα στην σελίδα.  Ενημέρωση και συνεργασία με το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ).
Επίσης θα τηρείται δημόσια μητρώο στο οποίο θα δηλώνονται οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που εθελοντικά επιθυμούν να τα διαθέσουν για αιμοδοσία.

– Πρόβλεψη λειτουργίας νεκροταφείων ή αποτεφρωτηρίου ζώων εντός του καταφυγίου. Τα νεκρά αδέσποτα ζώα περισυλλέγονται από ειδικό συνεργείο και οδηγούνται για αποτέφρωση ή υγειονομική ταφή. Επίσης οι ιδιοκτήτες των κατοικίδιων θα είναι σε θέση να επιλέξουν ανάμεσα στην ταφή και την καύση, ότι αισθάνονται καλύτερο για ένα σκύλο ή μία γάτα ώστε να τιμήσουν την μνήμη τους στα ζωάκια συντροφιάς που τους χάρισαν τόσες στιγμές ευτυχίας.

– Βελτίωση των υποδομών του δημοτικού κυνοκομείου Δράμας καθώς και κατασκευή σύγχρονης πτέρυγας κλουβιών και προμήθειας του απαραίτητου εξοπλισμού, ώστε να λειτουργεί παράλληλα με το καταφύγιο.

– Υιοθεσία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς προσφέροντας ορισμένα κίνητρα αλλά και στήριξη με την παροχή ζωοτροφής και φαρμάκων προς τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες.  Προωθείται ο ρόλος του ανάδοχου ενός ζώου, που βρίσκεται στο καταφύγιο, για να το φροντίζει μέχρι την υιο-θεσία του.

– Ενημέρωση οργανωμένη και συνεχής των συμπολιτών μας, ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς και μη, είτε μέσω δράσεων και εκπομπών, είτε με την διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων, όσον αφορά τις υποχρεώσεις των ως ιδιοκτήτες ζώου (στείρωση, τσιπάρισμα, κ.α), αλλά και της αντιμετώπισης και υιοθεσίας των αδέσποτων.

– Υλοποίηση προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των παιδιών για την ορθή αντιμετώπιση και υιοθεσία των αδέσποτων στα Σχολεία του Δήμου μας σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις. Οργάνωση ενημερωτικών επισκέψεων στους χώρους του καταφυγίου και γνωριμία με τους τετράποδους φίλους τους.

– Θεσμοθέτηση συνεργασίας μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστημόνων, φιλοζωικών οργανώσεων και πολιτών, για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων συντροφιάς και την προστασία των αδέσποτων ζώων του δήμου μας.

–  Δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής για καταγγελίες περιστατικών κακοποίησης ζώων και κάθε παράβασης του νομικού πλαισίου για την προστασία των ζώων συντροφιάς, οι οποίες καταγγελίες θα τίθενται άμεσα υπόψη των ελεγκτικών αρχών. αλλά και τήρηση μητρώου παραβατών.

– Εφαρμογή οργανωμένων στειρώσεων των αδέσποτων γατών με τις τελευταίες επιστημονικές μεθόδους, οι οποίες επειδή θα είναι οικονομικότερες και πλέον ασφαλείς για την μετεγχειρητική υγεία των ζώων, θα αυξήσουν τον αριθμό των στειρώσεων.

– Εκσυγχρονισμός και βελτίωση των εγκαταστάσεων του υπάρχοντος «πάρκου σκύλων» στην περιοχή της Ανάπλασης.

Επίσης μελετάται η άμεση οργάνωση και λειτουργία και άλλων τριών σύγχρονων πάρκων ζώων στην περιοχή του Εθνικού Σταδίου, στο στρατόπεδο Ανδρικάκη και στην περιοχή της Νέας Κρώμνης,  που θα προσφέρουν πολύτιμο χώρο καθημερινής βόλτας, άσκησης και εκτόνωσης για τα συμπαθή τετράποδα. Οι τετράποδοι φίλοι μας θα μπορούν να συναντήσουν άλλα δεσποζόμενα σκυλιά, να ανταλλάξουν μυρωδιές και να κοινωνικοποιηθούν, χωρίς να πρέπει οι ιδιοκτήτες των να περπατήσουν χιλιόμετρα για να βρουν ανάσα πρασίνου και κατάλληλο χώρο.

Προκειμένου τα τετράποδα μας να παίζουν και να γυμνάζονται άνετα και με ασφάλεια θα τοποθετηθούν ράμπες ανάβασης, ξύλινοι διάδρομοι, τούνελ και εμπόδια για μικρόσωμα και μεγαλόσωμα σκυλιά, καθώς και θα διαμορφωθούν ξεχωριστοί χώροι για σκυλιά διαφορετικού μεγέθους. Θα τοποθετηθούν παγκάκια, τραπέζια θα υπάρχει πρόσβαση σε νερό και θα τοποθετηθούν ειδικοί κάδοι για τις ακαθαρσίες τους.

– Χρηματοδότηση των δράσεων μας από την Κεντρική Διοίκηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο Περιβάλλοντος και ζώων συντροφιάς) υποβάλλοντας έγκαιρα τις σχετικές μελέτες και υλοποιώντας τες άμεσα.

«προστασία και όχι εμπορευματοποίηση»

Σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα

#dramarestart

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ